Najlepsze czekadełko i przystawka w ZSHG - Gdynia Edukacyjna
Menu górne

Aktualności

Najlepsze czekadełko i przystawka w ZSHG

27
marzec
Najlepsze czekadełko i przystawka w ZSHG

22 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się V Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Frankofonia 2018” pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego i Pomorskiego Kuratora Oświaty. Tematem wiodącym konkursu było „Amuse- bouche et entree”, czyli „Czekadełko i przystawka – Francja tradycyjnie”. Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zajęli w konkursie III miejsce i otrzymali wyróżnienie.

Celem konkursu było między innymi:
·         kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej
·         doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół   gastronomicznych
·         podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią.

W finale konkursu wzięło udział dziewięć drużyn ze szkół gastronomicznych województwa pomorskiego: ze Słupska, Kościerzyny, Rumii, Przodkowa, Wejherowa, Gdańska i Gdyni. Zadaniem 2–osobowych drużyn było przygotowanie w czasie 90 minut czekadełek (podanych wieloporcjowo) i czterech porcji przystawek (podanych jednoporcjowo).

ZSHG reprezentowały dwie drużyny w składzie:
1.      Dominika Bonikowska i Magdalena Frankiewicz z klasy II TGA
2.      Julianna Wilkus i Paweł Kowalski z klasy II TGC

Jury składające się z szefów kuchni renomowanych restauracji i hoteli Trójmiasta przyznało: III miejsce Juliannie Wilkus i Pawłowi Kowalskiemu z klasy II TGC za przygotowanie czekadełka – „Krewetki smażone na maśle czosnkowym z tymiankiem i przekładane cytrusami /mus lawendowo-miodowy/mus z awokado i koziego sera” oraz przystawki „Smażone mini szparagi otulone francuskim Jambonem/sos musztardowo-miodowy ze świeżo siekanym rozmarynem”.

Wyróżnienie otzrymał duet Magdalena Frankiewicz i Dominika Bonikowska z klasy II TGA za przygotowanie czekadełka – „Grzanka z musem z wątróbki, kozim serem i karmelizowaną gruszką” oraz przystawki „Przegrzebki smażone na maśle czosnkowym i opalana marchewka z burakiem i rzodkiewką oraz oliwą koperkową”.

Uczniów do konkursu przygotowała Bożena Demytruk.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!


Wróć do listy Następny wpis
Przejdź na początek