W Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych startuje nowy projekt ERASMUS+ VET realizowany pod hasłem „Włoska kultura – polska innowacja”. To 18 miesięcy pełnych nauki, doświadczeń i odkrywania włoskich smaków oraz kultury.
Erasmus otwiera umysły, serca. To projekty międzynarodowe, a więc przedsięwzięcia związane z możliwością wyjazdu zagranicznego, nauką poza murami szkoły, pracą w zespołach projektowych i ścisłą współpracą międzynarodową – mówi Oktawia Gorzeńska, wiceprezydentka Gdyni – Bardzo cieszę się, że nasz gdyński „Gastronomik” również bierze tak aktywny udział w tego typu przedsięwzięciach. Będziemy wzmacniać i rozwijać wszystkie te projekty, te działania, które są w tej chwili realizowane w placówkach, oczywiście przez codzienne wsparcie nauczycieli i dyrektorów. Gratuluję bardzo serdecznie i dziękuję Pani Dyrektor oraz nauczycielkom zaangażowanym w projekt.
Projekt powstał dzięki nauczycielkom: Agnieszce Dutkiewicz, Katarzynie Thiel-Winkler i Magdalenie Buczmie-Pawelec. Otrzymał dofinansowanie w kwocie 82 230 EURO To kolejny sukces szkoły, która niezmiennie znajduje się w czołówce techników w Polsce. Projekt zakłada m.in. doskonalenie umiejętności zawodowych w prawdziwie międzynarodowym środowisku. Jakie są plany?
1) 24 uczniów technikum odbędzie praktyki na Sycylii i poszerzy kompetencje w gastronomii, hotelarstwie i coachingu,
2) 6 nauczycieli specjalistów rozwinie swoje umiejętności podczas staży zawodowych,
3) będą miały także miejsce zajęcia przygotowujące uczestników do wyjazdu: lekcje angielskiego (w tym zawodowego), przygotowanie kulturowe, BHP oraz warsztaty psychologiczno-pedagogiczne,
4) mobilności uczniów: czerwiec i październik 2025, nauczycieli: maj oraz wrzesień/październik 2025.
Projekt będzie zrealizowany do 31 marca 2016 r. Trzymamy kciuki za uczestników projektu i czekamy na relacje z Sycylii!
Photo by zbiory własne ZSHG