Kulinarne Grand Prix dla gdyńskiego gastronomika
Sernik i ravioli inspirowane literaturą? Uczennice Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zdobyły Grand Prix V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia”. Zobacz nagrodzone potrawy.
13 drużyn ze szkół gastronomicznych z całego kraju miało za zadanie wykonać deser i zakąskę inspirowaną tekstami literackimi. Według jurorów najlepiej z tym zadaniem poradziły sobie uczennice Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Sernik i ravioli natchnione autobiograficzną książką „Moje życie we Francji” Julii Child to zwycięskie przepisy Dominiki Bonikowskiej i Magdaleny Frankiewicz.
– Dominika i Magda wykonały sernik na bazie gruszki, do tego był tradycyjny kaszubski faworek oraz sos ze szpinaku, soku z winogron oraz zielonej herbaty – mówi Bożena Demytruk, nauczycielka i opiekunka zespołu. – Zakąską natomiast było ravioli z ricottą, kurkami, rybą solą i sosem winno-maślanym z dodatkiem czipsów z natki pietruszki – dodaje.
Poza walorami smakowymi oceniany był także design potraw i ich „literackość”. Pracami jury kierował Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. W składzie jury literackiego znalazła się m.in. dr Małgorzata Paszylka-Glaza historyk sztuki, kustosz i kurator zbiorów sztuki nowoczesnej Muzeum Narodowego w Gdańsku.
Dla uczestników konkurs to nie tylko nagrody rzeczowe i finansowe. To przede wszystkim możliwość wymiany doświadczeń i poznania szefów kuchni. – Często zdarza się, że laureaci po konkursie mają propozycję stażu w najlepszych restauracjach – podkreśla Bożena Demytruk.
Konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia” organizowany jest od 10 lat. Na początku miał charakter szkolny, następnie regionalny. Tegoroczna edycja była ogólnokrajowa. Wystartowały w niej zespoły m.in. z Gdyni, Gdańska, Koszalina, Słupska, Giżycka i Szczecinka.
Wydarzenie odbyło się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.
Wyniki V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia”
Grand Prix
Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
Nauczyciel: Bożena Demytruk; uczniowie: Dominika Bonikowska, Magdalena Frankiewicz
Zakąska
I Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska
Nauczyciel: Elżbieta Soroka; uczniowie: Krystian Kozłowski, Krzysztof Rosner
II Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
Nauczyciel: Bożena Demytruk; uczniowie: Dominika Bonikowska, Magdalena Frankiewicz
III Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa
Nauczyciel: Kinga Chmara; uczniowie: Wiktoria Przybysz, Anna Suchan
Deser
I Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
Nauczyciel: Joanna Budzyńska; uczniowie: Bartosz Krajewski, Monika Lewkowicz
II Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
Nauczyciel: Bożena Demytruk; uczniowie: Dominika Bonikowska, Magdalena Frankiewicz
III Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska
Nauczyciel: Elżbieta Soroka
Uczniowie: Krystian Kozłowski, Krzysztof Rosner
Literackość
I Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Koszalina
Nauczyciel: Zbigniew Walczak; uczniowie: Sandra Matuszak, Szymon Nabereźny
II Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska
Nauczyciel: Elżbieta Soroka; uczniowie: Krystian Kozłowski, Krzysztof Rosner
III Zespół Szkół nr 2 im. Księcia Warcisława IV ze Szczecinka
Nauczyciel: Łukasz Szymański; uczniowie: Marcin Świstun, Konrad Duda
Design
I Zespół Szkół nr 2 im. Księcia Warcisława IV ze Szczecinka
Nauczyciel: Łukasz Szymański; uczniowie: Marcin Świstun, Konrad Duda
II Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi
Nauczyciel: Urszula Kordyńska; uczniowie: Mateusz Kasiura, Klaudia Raif
III Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka
Nauczyciel: Agnieszka Potomska; uczniowie: Natalia Wiktoria Tylicka, Agata Wróblewska