Wojciech Niziński z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zajął I miejsce w II Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym „La Cucina Italiana 201”.
3 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się II Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „La cucina Italiana 2019” pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka, Pomorskiego Kuratora Oświaty Moniki Kończyk, Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego i Honorowego Konsula Republiki Włoch Claudii Filippi Chodorowskkej.Tematem przewodnim konkursu La cucina Italiana 2019 było: „La cucina italiana -magia in cucina – Kuchnia włoska – magia w kuchni”. Zadaniem uczestników finału było wykonanie w ciągu 90 minut dwóch potraw kulinarnych (antipasto-przystawka oraz danie zasadnicze) w ilości po trzy porcje: dwie porcje do oceny przez jury degustacyjne, jedna porcja do prezentacji na stół konkursowy oraz przygotowanie prezentacji dotyczącej sporządzonych potraw. W przygotowywanych potrawach finaliści zobowiązani byli wykorzystać pięć produktów wybranych według własnego uznania z listy obowiązkowych składników.
Podczas finału konkursu szkołę reprezentował uczeń klasy III TGb Wojciech Niziński. Zwycięskimi potrawami okazały się: przystawka „Caprese w nowej odsłonie” oraz danie zasadnicze: „łosoś/risotto/szparagi”.
Zmagania konkursowe uczestników finału oceniane były przez 2 niezależne składy jury: techniczne i degustacyjne, któremu przewodniczył zaproszony z Włoch Iwar Foglieni prezydent Stowarzyszenia Kucharzy w Bergamo, prezydent Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Lombardia, przedstawiciel Europe 3000.
Finaliści uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Iwara Foglieni, podczas których zdradził on młodym adeptom sztuki kulinarnej tajniki sporządzania włoskiego risotto.