Śniadanie daje moc i łączy ludzi

Wychowawczyni klasy Ib Szkoły Podstawowej nr 45 – Beata Meronk-Pisarek, zgłosiła do ogólnopolskiego konkursu „Śniadanie daje moc” reportaż ukazujący warsztaty i tzw. Dzień Śniadania, który całkowicie samodzielnie przygotowała klasa Ib. 15 stycznia komisja konkursowa ogłosiła, że klasa zwyciężyła w tym konkursie. Wspaniała, pełna pasji relacja wychowawczyni opisuje wszystkie etapy konkursu: od rewolucji w myśleniu o posiłkach i żywieniu, aż po wielki, ogólnopolski sukces małych, mądrych ludzi z klasy Ib Szkoły Podstawowej nr 45 w Gdyni.

Co do tego, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, szczególnie dla najmłodszych, nigdy nie miałam wątpliwości. Kiedy więc trafiłam przypadkiem na stronę konkursu „Śniadanie daje moc”, od razu pomyślałam, że to COŚ dla mnie. Tym bardziej, że w naszej malutkiej szkole (wyłącznie klasy początkowe 0-3) od wielu lat, o godzinie 10.30 jemy wspólnie z naszymi uczniami II śniadanie. To taka nasza mała szkolna tradycja. Przygotowałam więc szybciutko pierwszą lekcję, na której opowiedziałam moim pierwszakom o projekcie, o tym, że chciałabym, abyśmy należeli do Klubu Śniadanie Daje Moc, o tym czego będą mogli się nauczyć i jak wspaniale będziemy się przy tym bawili. Okazało się, że entuzjazm moich uczniów wzrastał z każdym wypowiedzianym przeze mnie zdaniem.

Zapowiedziałam, że na kolejnych zajęciach zastanowimy się wspólnie, dlaczego śniadania są takie ważne. Dzieciaki solidnie przygotowały się do zajęć! Dyskutowały, wymieniały między sobą spostrzeżenia. Ktoś przyniósł wydrukowaną piramidę żywieniową, ktoś inny zdjęcia zrobionych przez siebie potraw, ktoś opowiadał o swoich pierwszych kulinarnych dokonaniach. Dzieci same zwróciły uwagę na społeczny wymiar jedzonych wspólnie posiłków, od czasów jaskiniowych, aż po dzisiejsze celebrowanie ważnych wydarzeń w życiu przy wspólnym stole. Ja pełniłam wyłącznie rolę cichego koordynatora.

Zauroczona zaangażowaniem dzieciaków, na kolejne zajęcia zaprosiłam panią Agnieszkę Reptowską, dietetyczkę, właścicielkę Mobilnej Poradni Dietetycznej Mobi-Cal. Przeprowadziłam lekcję wspierając się scenariuszem zajęć: „Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości”, natomiast pani dietetyk poprowadziła warsztaty, na których dzieci samodzielnie przygotowywały potrawy z mleka, jogurtów i serów. Pani dietetyk zachwycona entuzjazmem dzieci, zgodziła się poprowadzić cały cykl warsztatów kulinarnych- zgodnych z 12 zasadami zdrowego odżywiania wg Instytutu Matki i Dziecka. Warsztaty te odbywają się nadal.

Wybraliśmy się również do Centrum Nauki Experyment na zajęcia „Domowe laboratorium”, gdzie dzięki prostym, a jednocześnie ciekawym eksperymentom uczniowie poznali tajniki chemii, z którą spotykają się na co dzień, we własnych kuchniach. Sprawdzili, co można uzyskać po zmieszaniu płynu do mycia naczyń i sody oczyszczonej. Dowiedzieli się, jak powstaje kolorowe mleko i jak działa atrament sympatyczny czy, jak mydło odpycha brud. Zajęcia te idealnie wkomponowały się w realizację kolejnego scenariusza „Zawsze myj ręce  przed posiłkiem”.

Scenariusz zajęć „Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem”, w którym zwraca się uwagę na to, że „znane osoby są stawiane, jako dobry przykład, a ich osiągnięcia zwracają uwagę dzieci na jakość posiłku, jaki powinny spożywać każdego dnia” zainspirował mnie do kolejnych działań.

Postanowiłam poszukać znanych osób, które zechcą wspierać moje dzieciaki w ich działaniach. Napisałam kilka maili, opisałam zapał tych małych-wielkich ludzi na swoim profilu jednego z mediów społecznościowych i… odzew przerósł moje oczekiwania! Życzenia, gratulacje i słowa uznania w formie krótkich filmów spływały z całego świata (Brazylia, Peru, Chiny, Rumunia, Canada, USA, Macedonia, Zimbabwe, Nigeria, Włochy). Większość filmików była słabej jakości, ale każdy pokazywałam moim uczniom, co jeszcze bardziej motywowało ich do pracy.

Wielkimi krokami zbliżał się dzień naszego Śniadania. Dzieci nie mogły się już doczekać. Namalowały plakaty. Pracowały w grupach przygotowując wystrój klasy. Decydowały o kolorze fartuszków, serwetek, ułożeniu talerzyków i kubeczków. Z pomocą pani dietetyczki przygotowały śniadaniowy jadłospis, uwzględniając w nim specjalne diety swoich gości (chleb bezglutenowy, miód zamiast cukru). Bardzo starannie przygotowywały potrawy, głośno zastanawiając się, czy będą one smakowały zaproszonym gościom.

8 listopada do wspólnego stołu zasiedli uczniowie Ib, rodzice dzieci, dyrekcja szkoły, nauczyciele i zaproszeni honorowi goście.

Na zaproszenie dzieci przybyli:

Agnieszka Kaczor-aktorka teatralna i filmowa, dziennikarka telewizyjna i radiowa, wykładowca,

 
Janusz Wiśniewski-naukowiec i pisarz polski, magister fizyki (Uniwersytet Mikołaja Kopernika), magister ekonomii (także UMK), doktor informatyki (Politechnika Warszawska), doktor habilitowany chemii (Politechnika Łódzka),

 
Mikołaj Trzaska-muzyk, kompozytor, saksofonista, klarnecista i lider zespołów Miłość, Łoskot, The Users, NRD, Gdańskie Słoniki, Masło i wielu innych. Autor muzyki do spektakli teatralnych oraz filmów dokumentalnych i fabularnych.

Inni zaproszeni goście (którzy z różnych względów nie mogli przybyć na nasze Śniadanie) przysłali filmiki, w których życzą dzieciom smacznego śniadania i podkreślają, że jest ono najważniejszym posiłkiem dnia.

Pozdrowienia z Nowego Jorku przysłała Malika, znana szefowa kuchni i właścicielka jednej z gdyńskich restauracji,
finalistka telewizyjnego show „Top Chef”.

Miłe słowa przekazała dzieciom Ewa Wachowicz, znana ekspertka kulinarna. Jan Błachowicz, vice mistrz świata federacji UFC też gratulował diety dzieciom z klasy Ib.

Goście nie mogli wyjść z podziwu i z niedowierzaniem degustowali potrawy przygotowane SAMODZIELNIE przez dzieci. Wspólnie oglądaliśmy zdjęcia z przeprowadzonych zajęć, nadesłane filmy, rozmawialiśmy o śniadaniowych gustach naszych gości i o ich wspomnieniach kulinarnych z czasów ich dzieciństwa. Pytania zadawane przez dzieci znanym ludziom, takie jak: ”Czy jako dziecko lubił pan szpinak?”, „Co robi pani z kożuchem z mleka?” wywołały uśmiechy na wszystkich twarzach i sprawiły, że nasze śniadanie było wyjątkowe i radosne. Dzieci potwierdziły swoją teorię, że Śniadanie Daje Moc… i łączy ludzi.

Wieść o pierwszoklasistach, którzy postanowili nauczyć się ważnych rzeczy, aby stać się małymi ekspertami w 12 zasadach zdrowego odżywiania oraz podjęli się trudnego zadania samodzielnego przygotowania śniadania dla siebie i swoich wyjątkowych gości szybko rozniosła się po całej szkole a później dzielnicy.

Udział w programie Śniadanie Daje Moc przyniósł mi wiele satysfakcji i nowych doświadczeń. Zgłosiłam do konkursu nasz reportaż ukazujący warsztaty i nasz dzień Śniadania. 15 stycznia 2019 roku komisja konkursowa ogłosiła, że jesteśmy zwycięzcami ogólnopolskiego konkursu:) Radości dzieci nie można opisać 🙂 Warto było poświęcić czas i zaangażować się w projekt, który sprawił tyle radości dzieciom, a mi ogromną satysfakcję.

Autorką reportażu jest Beata Meronk-Pisarek, wychowawczyni klasy Ib Szkoły Podstawowej nr 45 w Gdyni.

  • klasa IB